Hanne Lise Bjertnes har været selvstændig som personlig coach for både private og virksomheder i 6,5 år. Det har været en rejse med mange op og nedture både emotionelle og økonomiske. I dag lever Hanne Lise efter reglen at; Man skal ikke være det hele, man skal bare være sig selv.

Hvordan tjener du dine penge?            

I dag tjener jeg penge ved coaching til private kunder– primært unge mennesker mellem 16 og 25 år. Det er som regel forældrene, der betaler for deres børn. Jeg har også en del opgaver for større virksomheder med coaching af både medarbejderne og leder.

”Jeg startede med at ”snyde”

Da jeg startede op som selvstændig, var jeg så heldig at jeg havde en del projekter for firmaer, hvor jeg hjalp dem med forandringsledelse. Og de første 2,5 år tjente jeg rigtig gode penge.

Jeg havde et set-up med tre faste dage som konsulent. Og så to dage til at opbygge min egen coaching virksomhed ved siden af.

Det gav ikke meget overskud til at udvikle på mit eget, og helt ærligt så føltes lidt som snyd at tjene penge på denne måde. Det var ikke rigtig en del af min virksomhed. Det var jo mere noget, der lignede et fast arbejde.

En skilsmisse oven i hatten

I efteråret 2014, var alle de store konsulent projekter afsluttet. Og der var ingen udsigt til flere opgaver. I samme periode blev jeg også skilt.

Så det var tanker som ”Hvordan skal jo få det hele til at hænge sammen?” der fik lov til at fylde det hele.

Det gav for alvor nye vinkler på økonomien og pengesituationen. Så det var med spredt fægtning, at jeg prøvede en masse forskellige ting af. Heldigvis havde jeg gjort det så godt som konsulent, at virksomheden jeg havde arbejdet for, købte 2 dage om måneden fast til noget undervisning. Det gav en fast indkomst og en smule ro i maven på økonomien.

Marketing på begynderniveau

Efter 24 års ægteskab og kun få år som selvstændig, skulle jeg nu klare det hele selv. Så jeg søgte med lys og lygte;

Hvordan gør man? Hvordan får man opbygget en kunde-portefølje?

Jeg havde som mange andre selvstændig ikke lavet en strategi, en forretningsplan, markedsføring eller lignende. Jeg havde en facebook side, men uden særligt indhold. Så jeg rakte ud til medierne og fik en klumme i Køge Lokalavis. Jeg holdte også foredrag i håb om at det ville skabe kunder.

Men det gjorde det ikke.

Jeg har også været panisk og søgt fast job midt i alt det her. Men jeg blev ved med at holde fast i en tro på at det nok skulle lykkes.

For, hvorfor skulle det ikke lykkes?

Jeg var bare nødt til at gøre noget.

Go mentor blev redningen

Så jeg tilmeldte mig Go-Mentor, som blev min redning. I gennem dette set-up fik jeg endelig lidt kunder og en omsætning, der gjorde at jeg kunne overleve 2. halvår af 2014.

”Du skal ikke regne min timeløn ud”

Nogle af mine dage starter klokken 8 om morgen og slutter først klokken 22. Som selvstændig skal man være drevet af passion. Man skal turde knokle. Man skal have det i sig. Og man skal have et godt helbred.

Roen i maven

Den her periode, som selvstændig har helt sikkert lært mig en masse om penge. Lært mig, at passe på mine penge. Og lærte mig, at sætte pris på nogle ting, som førhen bare var der.

Roen i maven var der nok ikke. Jeg kæmpede og prøvede at forholde mig til fakta. Jeg vidste, at jeg var nødt til at gøre noget andet end jeg plejer.

Udadtil var alt godt. Men jeg havde rigtig svært ved, at indrømme, både overfor mig selv, og omverden at det var svært.

Følelserne inden i maven var ikke præget af ro, men mere et vildt stormvejr.

Heldigvis jeg havde fået sparet penge i de gode tider, som gjorde at jeg kunne (over)leve.

Helt ærlig, så er jeg nok bare så bundnaiv, at jeg altid tror på, det hele skal nok løse sig. Der kommer en løsning.

Roen i maven landende først, da jeg begyndte af få lidt kunder.

Penge har aldrig betydet noget for mig.

(Note fra Pernille: Da Hanne Lise helt konkret talte om regnskab og penge, kunne jeg mærke hvordan hendes energi ændrede sig. OG hvordan hun blev langt mere kort og kontant i sine svar.)

Jeg hader at fakturere. Det klare min kæreste. Det er kedeligt. Det er ikke mennesker jeg kan flytte. Det er bare en øv-ting.

Det at fakturere er et nødvendigt onde. Jeg ved godt det er vigtigt for jeg kan leve. Men jeg føler ikke det skaber værdi.

Alle mine bilag bliver sendt til en revisor. Hun bogfører og laver mit regnskab. Hun laver momsen. Jeg indberetter og betaler.

Hver måned overføres der penge til min privat økonomi.

Det giver mig ro i maven. Og giver mig ro i noget, jeg ikke rigtig ved noget om.

Det bedste råd til andre selvstændige

Udover at jeg vil anbefale at være rigtig klar i spyttet på hvad din passion er, så vil jeg anbefale at hyre hjælp. Og den rigtige hjælp.

Een som kan være i stand til at booste din forretning. En der kan vende nogle ting på hovedet.

Du skal investere dine kræfter i det du er god til, ikke spilde dem på områder du ikke har forstand på eller som dræner dig.

Det er også en god idé at have nogle ekstra penge på lomme i form af en opsparing eller lign. Eller have et job/konsulentarbejde ved siden af i det første stykke tid, så der giver lidt ro i maven omkring økonomien.

Jeg ville rigtig gerne have haft brugt flere kræfter på at have fundet den rigtige revisor til min forretning noget før. Iværksætterkursuser er også guld værd, som for eksempel Regnskabsninja-metoden

Om at tage sig selv alvorligt

Nu har jeg været selvstændig i 6,5 år og jeg er lige blevet udfordret helt vildt på mine priser.

Det har virkelig være interessant at blive udfordret på. Og mærke ind i. Jeg har en coach der har fået mig landet i det og har fået mig til at indse den værdi jeg skaber;

At jeg skal tage mig selv alvorligt og tage min pris for det.

Det gør mig ikke til et dårligere menneske. Jeg hjælper jo stadig.

Men det er så vigtigt at eje prisen og sit eget værd.

Tusind tak til Hanne Lise for din deltagelse.

Du kan læse mere om Hanne Lise og hendes forretning på twominds.dk