Mette har været selvstændig snart 5 år, hvor hun sælger rejse og møder og events i udlandet.

De første 3 år var hun alene om virksomheden, men det seneste år har hun fået en veninde som business partner.

Hvad motiverede dig til at blive selvstændig?

Jeg er enormt passioneret omkring det at rejse og vise alle de muligheder, der er ude i verden. Vi ikke behøver blive i vores egen lille andedam, når der er en stor verden vi kan lære fra. Jeg har boet og arbejdet i Frankrig og det som jeg har taget med hjem derfra er en lyst til at tage kontrollen lidt fra danskerne. I Danmark skal vi altid planlægge og tilrettelægge alting til den helt store guldmedalje. Jeg vil gerne hjælpe danskere med at komme ud på eventyr og give slip på kontrollen og holde – helt – fri.

Derfor begyndte jeg at arrangere rejser til Frankrig. Det gik rigtig fint så da kunderne spurgte, hvor vi skal hen næste gang … tja så blev det Spanien, for der havde jeg også været.

Om at starte op uden andet end et ønske og en drøm

De første par år var det hårdt at få det til at løbe rundt. Jeg kunne ikke leve af det, men jeg vidste jeg var god til det. Og jeg vidste jeg havde noget på hjertet. Jeg brændte for det her!

Så da jeg først havde taget beslutningen om at starte op og stå på egne ben, var det en kæmpe lettelse. Så kunne jeg gå all in på det her.

Jeg tror, at jeg havde lidt af alle følelserne omkring op start og alle de ting jeg skulle forhold mig til.

Jeg har haft – og har stadig – nogle rigtig dårlige måneder. Kunder, der springer fra. Og vi er i perioder nødt til at trække på kassekreditten. Også selvom jeg hader det. Men det er en nødvendighed. Der er mange udsving i vores branche og især sommeren er en rigtig stille periode.

A-kassen var heller ikke til meget hjælp. Hvis du er arbejdsløs, kan du få hjælp. Men der er ingen støtte at få som selvstændig.

”Det kan være svært at vise værdien af rejser på forhånd”

I dag tjener vi penge på 90% firmarejser og 10% til de private. Så vi har specialiseret i at hjælpe virksomheder, når de skal have firmaturer, salgsmøder, interntræning, ledermøder og sådan noget, ja så er det os, der hjælper dem.

Hvornår begyndte at få ro i maven omkring din virksomhedsøkonomi?

Haha, jeg har sjældent ro i maven omkring økonomien! Og selv i de perioder hvor vi har rigtige gode måneder, så sidder jeg og venter på de dårlige perioder. Jeg har enormt svært ved at fejre mine succeser og de gode perioder. Jeg er meget bedre til at bekymre mig hele tiden.

Heldigvis er mine prioriteter simple. Børnene og huset først. Og så må vi tage den der fra. Som selvstændig finder man virkelig ud af hvad der er vigtigt for en.

Min ”ro i maven” er min mand, der har været super støttende hele vejen. Han var en virkelig afgørende faktor i at jeg tog springet og blev selvstændig. Uden hans støtte og tro på at det kunne lykkes, havde jeg aldrig gjort det.

Hvilket råd vil du give andre iværksættere, der lige nu sidder og hiver sig i håret over deres økonomi?

Hvis du hiver dig i håret over det, så få en revisor du kan stole på og som du arbejder godt sammen med. Der er rigtig mange ting at sætte sig ind i, men især de ting omkring regnskab, moms og skat kan have en afgørende betydning – også for en økonomiske fremtid. Så det er bare om at få styr på det.

Så lige det punkt er helt sikkert en rigtig god investering. Og min revisor har været guld værd for mig.

Her vil Økonomi med Overskud eller Regnskabsninja-metoden også være guld værd.

Dermed ikke sagt at jeg aldrig hiver mig i håret. Det kan jeg stadig gøre. Som selvstændig er der gode måneder og dårlige måneder. Det er en del af prisen for at være selvstændig. Uroen og rutsjebaneturene er en del af pakken. Du ved aldrig helt hvordan næste måned ser ud.

Men et andet råd er helt sikkert at begrænse sine udgifter. Stik en finger i jorden og overvej: Hvad har du virkelig brug for. Overvej hvad der virkelig vigtigt for dig.

Hvad ville du gøre om hvis du kunne?

Hvis jeg skal være ærlig, så ville jeg gerne have haft et større netværk af selvstændige fra starten. Det kunne have hjulpet mig fra mange omveje.

Jeg har en ekstern mentor, som er fantastisk. Han ser mig udefra og har ingen aktier i vores relation og min virksomhed.

Mine venner er skønne, men de forstår ikke livet som selvstændig, fordi de selv er lønmodtagere. De vil mig alle det bedste og hver især støtter og anerkender de mig. Men det er ikke sparring.

Et netværk, der forstår dig og kan give en nogle konkrete råd, når man har brug for det er så vigtigt. Og endnu bedre en mentor, der ude fra kan se din virksomhed med lidt andre øjne og kan holde dig på rette spor.

Det er mit absolut bedste råd.

Det er mega sjovt at være selvstændig! Og med årerne er jeg også blevet lidt mere ’hård i filten’. Jeg har lært at følge min mavefornemmelse og er ikke længere bange for at sige nej til kunder, der ikke vil betale. Det gjorde jeg ikke for 5 år siden.

Det har min mentor også hjulpet mig med. Til at blive mere sikker på mit værd.

Selvom jeg er min business, så har min indtjening intet med mit værd at gøre.


Tusind tak til Mette for sin deltagelse.

Du kan læse mere om Mette og hendes virksomhed på www.bettertravel.eu