Over den næste periode vil jeg bringe en interview serie. Det kommer til at handle om selvstændige kvinder og deres forretning. Men lige så meget om penge og om at få ro i maven omkring sin forretning og økonomien.

De færreste starter med at tjene en million om året. De fleste begynder med at begå fejl og træde ved siden af, føle sig en smule dum, rejse sig op og prøve igen.

De stærke bliver ved til det lykkedes. Og det er dem, jeg har tænkt mig at spørge.

Hvert interview handler om at lære fra sig. Lære af de fejl man begik og hvad man kunne have haft gjort. I hvert interview får du derfor mulighed for at lære af andres erfaring så du kan undgå at begå de samme fejl.

Ved at lære af hinanden kan vi alle blive stærkere.

Hvad med dig selv Pernille, tænker du måske?

Jeg vil gerne gå forrest og fortælle lidt om mine egne fejl og hvad jeg har lært.

Da jeg startede op som selvstændig, var det med et ihærdigt forsøg på at tale om introverte i et samfund der larmer. Og hvor det er svært at blive hørt. Fordi det var min egen udfordring.

Jeg er introvert og har måtte lære (på den hårde måde) at råbe op og blive hørt og respekteret.

Men det koncept duede slet ikke. I Danmark taler vi ikke om at være introvert, men om at være genert eller sensitiv. Jeg blev first mover på noget der først er ved at komme til Danmark i dag. Og mit koncept var slet ikke stærkt nok.

Jeg var for tidligt på den og blev eksemplet på min egen forretningspræmis ved ikke at turde råbe højt nok.

Så jeg skiftede kurs. Var med i en gruppe, hvor der var én, der spurgte til økonomi, og jeg svarede fordi det er det jeg kan og det jeg er god til. Før jeg fik set mig om var der pludselig efterspørgsel på min rådgivning. Så jeg lavede et test forløb, hvor jeg selvfølgelig underbød mig selv helt vildt. Men jeg kom ud med noget og skabt værdi for nogen. Det var mega fedt!

Det var bare så hyggeligt. Og jeg kunne slet ikke fatte at man også kunne drive forretning på den måde. Jeg var totalt fyldt op af energi.

Og så begyndte jeg at tjene penge. Og på noget jeg virkelig er vild med.

Mit bedste råd

Derfor er mit eget bedste råd til selvstændige:

Find det, der giver dig ro i maven.

Find et fundament, deltidsjob, der giver ro, så kreativiteten kan få lov til at fylde

Hvis man stresser over økonomi, stresser man over alt. Og på den måde bliver der ikke plads til andet.

Definitionen på at være selvstændig er nemlig i min verden friheden til selv at vælge hvordan du vil tjene dine penge.

NÆSTE GANG

Følg med når vi skal møde første kvindelige læremester Hanne-Lise fra TwoMinds. Du kan allerede læse lidt om hende på twominds.dk eller facebook